iyiyizbiz ile #  

Egzamayı Önlemek İçin 11 Öneri

02-12-2022 18:08
Egzamayı Önlemek İçin 11 Öneri

Egzamayı Önlemek İçin 11 Öneri

Egzama, günümüzde birçok kişide ve neredeyse her yaşta insan için önemli bir sağlık problemidir. Günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen, özellikle atak durumlarında daha da şiddetlenen egzama; ciltte kuruluğa, kaşıntıya ne iltihaplanmaya neden olmaktadır. Egzama, kronik bir cilt hastalığıdır ve vücudun farklı yerlerinde görülebilir. 

Bu yazımızda, egzamadan muzdarip olanlar için özellikle bu ataklara engelleyecek 11 önemli öneriyi sıraladık. 


  1. Hastalığınızın Egzama Olduğunu Doğrulayın!

Egzamayı engelleyici önlemleri almadan önce yapılması gereken en önemli şey hastalığınızın doğru teşhis edilmiş olması gerekir. Çünkü egzama, sedef hastalığı ya da seboreik dermatit gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Birbirinden farklı hastalıklar olmalarına rağmen benzer görünüme sahiptirler. Fakat tedavileri farklıdır. Bu nedenle bir uzmandan yardım alarak hastalığınızın egzama olduğunu doğrulamanız gerekir. 


  1. Düzenli  Periyotlarla Dermatoloğa Gidin!

Egzama teşhisi konulduktan sonra mutlaka düzenli bir şekilde dermatoloğa gitmelisiniz. Dermatolog tarafından uygun görülen tedavi yöntemini uygulayın. Egzamanızı tetikleyen her durumu doktorunuzla düzenli olarak paylaşın.


  1. Egzamayı Tetikleyen Şeylerden Uzak Durun!

Eğer egzamanız varsa cildinizi tahriş edecek ürünlerden uzak durmalısınız. Egzamanızı tetikleyen şeyleri belirlemek ve bunlardan uzak durmak egzama belirtilerini iyileştirmeyi sağlar. Peki, egzama belirtilerine neden olan tetikleyiciler nelerdir?

  • Temizlik ürünleri
  • Tırnak cilası
  • Saç boyası
  • Hava kirliliği
  • Takılar
  • Evcil hayvanlar
  • Ev boyası ve bazı ilaçlar egzama belirtilerine neden olan en önemli tetikleyicilerdir. 

  1. Tükettiğiniz Besinlere Dikkat Edin!

Glüten, süt ürünleri, karbonhidrat, şeker, kırmızı et gibi bazı besinler tüketildikten sonra egzamayı kötüleştirebilir ya da egzama ataklarına neden olabilir. Bu nedenle egzamayı şiddetlendirecek besinleri beslenme listenizden çıkarın. Ayrıca alerjiniz olduğunu düşündüğünüz besinleri de mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. 


  1. Doktorunuzun Tavsiye Ettiği İlaçları Uygun ve Düzenli Bir Şekilde Kullanın!

Dermatoloğun hastalığınızın durumuna ve belirtilerine göre uygun gördüğü ilaçları  mutlaka düzenli bir şekilde kullanmalısınız. İlaçları belirtildiği şekilde ve sürede kullanmak hastalık belirtilerinizin hafiflemesini sağlayacaktır. 


  1. Temizlik Ürünlerini Kullanırken Dikkatli Olun!

İçinde birçok kimyasal maddeyi barındıran temizlik ürünlerini kullanırken dikkatli olun. Temizlik ürünleri kaşıntıya, kızarıklığa neden olmaktadır. Cildi tahriş eden bu ürünler yerine içeriğinde zararlı maddeler olmayan, kokusuz deterjanlar kullanabilirsiniz. 


  1. Parfümlü Ürünler Kullanmaktan Kaçının!

Parfümlü sabunlar, duş jelleri ve losyon gibi bazı kişisel bakım ürünleri hem ciltte tahrişe neden olurlar hem de egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle bu ürünleri kullanırken dikkatli olmalısınız. Mümkünse kokusuz ya da parfümsüz kişisel bakım ürünleri kullanmayı tercih etmelisiniz. 


  1. Gece Kaşınmamak İçin Gerekli Önlemleri Alın!

Egzama, ciltte çok ciddi kaşıntıya neden olmaktadır. Hatta bu şiddetli kaşıntılar nedeniyle uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Gece rahat bir uyku uyumak için kaşıntınızı hafifletecek aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz: 

  • Serinletici bir yastık ve maske kullanın.
  • Evin havasını nemlendirin. Uyuyacağınız odanın havası kesinlikle kuru olmamalı.
  • Özellikle bebek ve çocuklarda ıslak sargı kullanmak, gece kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olur. 

  1. Duştan Sonra Cildinizi Nemlendirin!

Egzamanın en önemli tetikleyicilerinden biri de uzun süre suya maruz kalmaktır. Fazla suya maruz kalmak, cildin kurumasına ve dolayısıyla kaşınmasına neden olur. Özellikle duştan sonra ya da yüzme sonrasında cildinizin kurumasını engellemek için dermatolog tarafından önerilen nemlendiricileri kullanarak, cildinizi nemlendirmelisiniz. 



  1. Sıcak ve Soğuk Dengesine Dikkat Edin!

Egzama ataklarının bir diğer önemli nedeni de çok sıcak ve çok soğuk havalardır. Sıcak hava sonucu aşırı terleme durumu cildinizi tahriş edebilir. Yine soğuk ve kuru havalarda ise cildiniz doğal nemini kaybederek kuruyabilir. Cildinizin kuruması, doğal olarak kaşıntıya neden olur. Bu nedenle; sıcak havalarda aşırı terlememek için serin kalmaya özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. Aynı şekilde soğuk ve kuru havalarda ise cildinizi korumak için cildinizi mutlaka nemlendirmelisiniz.

  1. Kıyafet Alırken Kumaş Seçimine Dikkat Edin!

Polyester ya da yün kumaşlar kaşıntıya neden olur ve egzamanızı tetikleyebilir. Bu nedenle cildinizi korumak için  kıyafet alırken kumaşına mutlaka dikkat etmelisiniz. 

İyiyizbiz.com’da cildinize en uygun nemlendirici kremleri ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Egzama gibi özel cilt tipine uygun ürünlere hızlı ve güvenilir bir şekilde İyiyizbiz.com’da ulaşabilirsiniz. 

Ürün önerileri için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.